Maria is geboren en getogen in Bulgarije en kwam op haar negentiende naar Nederland. Haar passie voor de journalistiek viel op zijn plek; ze schreef honderden artikelen voor dag- en weekbladen en studeerde af aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Maria ontdekte haar schrijverschap ‘bij toeval’. Als journaliste kwam het idee voor haar eerste boek – Communisme, sex en leugens – min of meer uit de lucht vallen.
Uit een onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat Nederlanders nog altijd te weinig doen om zich te beschermen tegen cybercriminaliteit. Een op de tien gebruikers werd vorig jaar slachtoffer van cybercriminaliteit. Maar hoe ‘draai je de digitale achterdeur op slot’? We vroegen het aan Maria Genova, auteur en veelgevraagd spreker op het gebied van privacy, identiteitsfraude en computerbeveiliging. Ze vertelt ons over de meest bizarre hacks, over de toekomst en over wat we als samenleving kunnen doen om cybercriminaliteit te bestrijden. Om jongeren bewust te maken van de online gevaren, schreef ze een (kosteloos te downloaden) boek.
Maria, je bent een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van privacy, identiteitsfraude en computerbeveiliging. Waar komt jouw interesse voor die onderwerpen vandaan?
Eigenlijk is mijn interesse min of meer per toeval ontstaan. Net als heel veel Nederlanders, dacht ik: ‘Ik ben een brave burger, ik heb niets te verbergen, dus ik ben ook niet interessant genoeg voor hackers’. Identiteitsfraude vond ik ook ver-van-mijn-bed show. Ik had geen idee dat er dagelijks honderden Nederlandse slachtoffers zijn. Als schrijver vind ik het interessant om me te verdiepen in onderwerpen waar ik weinig over weet om te kijken of ze mogelijk interessant genoeg zijn voor een boek. Zo begon ik ook aan mijn research voor het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’, gewoon wat googelen, kijken of iets echt een probleem is en waarom. Ik was werkelijk geschrokken door wat ik ontdekte. De meeste mensen zijn simpel te hacken, omdat ze drie digitale deuren open laten staan. Nu geef ik zo’n 20 lezingen per maand voor volle zalen en het is best leuk om al die verbaasde reacties te horen. Dat had ik dus tijdens mijn onderzoek voor het boek: ik viel van de ene in de andere verbazing. Ik denk dat het boek ook om die reden een bestseller werd: omdat ik dat op bijna elke pagina laat blijken en omdat het voor de meeste mensen herkenbare situaties zijn.
Kun je iets zeggen over de meest bizarre hacks bij bedrijven?
Bioscoopketen Pathé die 19 miljoen euro betaalde aan oplichters die goede phishingmails stuurde, vond ik een bijzonder verhaal. Maar ook een casino dat gehackt werd via een aquariumfilter aangesloten op het computernetwerk met de klantgegevens. Een universiteit die werd gehackt door eigen slimme lantaarnpalen en snoepautomaten. Een gevangene die uit een gevangenis wist te ontsnappen door het sturen van een nepmail namens de rechtbank dat hij vrijgelaten moest worden. Zo kan ik nog even doorgaan, want ik heb inmiddels zeker honderd bizarre hacks verzameld. Misschien moet ik daar een keer een leuk boekje van maken, ter lering en vermaak.
Kosten diner voor gasten: € 37,50